31-07-2014
  Поделиться


31-07-2014 18:28
З початку року близько 200 жителів Татарбунарщини отримали правову допомогу з земельних питань

В результаті спільної діяльності Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” та Татарбунарського районного управління юстиції, за фінансової підтримки Проекту USAID АгроІнвест, з початку року безоплатні правові консультації з земельних питань було надано 195 жителям Татарбунарського району, з яких 136 — сільські жителі. Значна частина правової допомоги надається за місцем проживання заявників відразу декількома фахівцями, що дуже спрощує її отримання та підвищує ефективність роботи. Так, з усього масиву звернень, 52 запити за правовою допомогою надійшло під час 13 виїздних прийомів в селах Татарбунарського району.

 Починаючи з вересня 2012 року, на базі Центру права Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в м. Татарбунари, за сприяння Татарбунарського районного управління юстиції та фінансової допомоги Проекту USAID АгроІнвест, власникам земельних ділянок (паїв) надається безкоштовна первинна та вторинна правова допомога щодо земельних питань. Таку допомогу жителі Одеської області можуть отримати щодня у стаціонарній приймальні Ценру права в м. Татарбунари, яка розташована в приміщенні районного управління юстиції. Великий ефект дають виїзні прийоми громадян безпосередньо за місцем проживання, в приміщеннях сільських рад. На підвищення правової культури власників земельних ділянок (паїв) спрямовані актуальні правові консультації в ЗМІ та Інтернеті, підготовка та розповсюдження друкованої літератури, проведення освітніх заходів.

Реагуючи на зростаючий запит селян щодо отримання актуальної правової інформації, юристи почали активніше впроваджувати таку форму роботи, як групові консультації. З початку року, було проведено 7 групових консультації, участь в яких прийняло більше 70 жителів Татарбунарського району. Наприклад, дуже ефективним видався такий захід 26 червня 2014 року. Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», спільно з Татарбунарським районним управлінням юстиції та представниками ТОВ «Татарбунарське районне БТІ та РОН» у селі Білолісся проведена групова консультація з питань ефективної реалізації власниками земельних ділянок свого права власності, укладання договорів купівлі-продажу житлових будинків та земельних ділянок під будівництво, експлуатацію та обслуговування житлових будинків, врегулювання питань виготовлення технічної документації та житлові будинки та отримання вихідних даних для внесення в погосподарський облік сільської ради. У заході прийняло участь 14 жителів села, які під час консультації отримали інформацію з питань, що стосуються порядку підготовки на укладання попереднього договору купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки, на якій він розміщений. Окрім цього, селян турбували питання отримання якісного документу-витягу з погосподарського обліку та внесення до його ІІ розділу «Житловий будинок» інформації щодо площі будинку. Громадянину П. було надано консультацію з питань порядку отримання у спадок житлового будинку та присадибної ділянки, окрім цього йому надана консультація з приводу звернення до відділу Держземагенства у Татарбунарському районі щодо отримання витягу із Земельного кадастру та подальших дій з питань звернення до реєстраційної служби районного управління юстиції. Представник ТОВ «Татарбунарське районне БТІ та РОН» Сосна С.А. під час спілкування з селянами надав їм інформацію з питань порядку укладання договору на виготовлення технічної документації на житлові будинку, які знаходяться у їхньому користуванні. Зокрема, він розповів про те, як потрібно надавати інформацію про будівництво житлового будинку, що таке загальна та житлова площа, до яких споруд відносяться підсобні приміщення та таке інше.

Безперечно, значна частина звернень за правовою допомогою потребує підготовки документів до суду та представництва інтересів. З цими питаннями працює залучений адвокат Олександр Ковпак, протягом звітнього періоду у 8 випадках надано вторинну правову допомогу з земельних питань. Успішних справ за час роботи зібралося чимало. Так, до стаціонарної приймальні звернулася громадянка Д., мешканка міста Татарбунари, з питанням надання їй допомоги у вирішенні питання щодо визнання недійсними державних актів на земельні ділянки між нею та суміжним користувачем громадянкою С. З метою вирішення спору, адвокатом було підготовлено та направлено до Татарбунарського районного суду позовну заяву, яка була вирішена по суті і державні акти визнані недійсними. Інший випадок торкається надання практичної правової допомоги жителю міста Татарбунари у вирішенні питання визнання права власності на будинок за набувальною давністю. Адвокатом було підготовлено позовну заяву до Татарбунарського районного суду, в результаті її розгляду громадянин Л. поновив своє законне право на належне йому майно.

Одним з напрямків роботи є постійний моніторинг та обговорення актуальних земельних проблем як в середовищі фахівців, так і серед простих землевласників чи студентів. Останній такий захід відбувся 18 липня 2014 року - партнер Проекту USAID АгроІнвест Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” спільно з Татарбунарським районним управлінням юстиції провели практичний семінар для працівників сільських рад та юристів Татарбунарського району Одеської області під назвою “Надання первинної правової допомоги з земельних питань в місцевих громадах та проблеми нотаріального посвідчення договорів оренди земельних ділянок”.

Метою проведення практичного семінару було ознайомити представників сільських рад з можливостями для надання членам місцевих громад безоплатної правової допомоги з земельних питань з боку органів державної влади та місцевого самоврядування; описати основні проблеми нотаріального посвідчення договорів оренди та можливості їх вирішення; розкрити потенційні можливості та повноваження в цьому процесі органів місцевого самоврядування; забезпечити координацію та співпрацю органів державної влади, місцевого самоврядування, землевпорядних та правозахисних організацій в цій сфері. Актуальність проведення такого заходу обумовлюється значним запитом жителів невеликих місцевих громад на отримання якісної оперативної безоплатної первинної правової допомоги з усього комплексу земельних питань, а також необхідність відповідних розяснень з приводу орендних відносин щодо земельних ділянок.

В результаті проведення практичного семінару очікується досягнення більш професійного та якісного рівня надання безоплатної первинної правової допомоги на селі (зокрема по земельним питанням), активізація роботи органів місцевого самоврядування в цій сфері та загальна координація усіх зацікавлених сторін, а також досягнення більш ефективної реалізації та захисту власниками земельних ділянок свого права власності (зокрема, щодо орендних відносин). По закінченні заходу представникам всіх сільських рад Татарбунарського району передані комплекти правових просвітницьких матеріалів, підготовлених ресурсно-інформаційним центром проекту “АгроІнвест”. Місце проведення: читальний зал Татарбунарської центральної районної бібліотеки. Кількість участників — 18 осіб.

 

Діяльність Центру права Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в м. Татарбунари в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України "Земельні права: консультування, правозахист і яскраве просвітництво", за фінансової підтримки проекту USAID АгроІнвест.

 

Прес-служба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України


  
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка