25-06-2015
  Поделиться


25-06-2015 12:48
На Одещині стартували перші в регіоні курси пара-юристів

Протягом найближчих двох місяців в Одеській області пройдуть перші в регіоні курси з підготовки т.з. “пара-юристів”, котрі після навчання будуть задіяні для надання безоплатних правових консультацій в невеликих громадах. Завдяки проведенню відкритого конкурсу, очікується відібрати 20 мотивованих представників місцевих громад Татарбунарського, Саратського та Арцизського району. Після проходження 4-х модулів навчання, всі учасники отримають відповідні сертифікати, а кращі слухачі будуть задіяні для практичної діяльності в сфері надання правової допомоги в правозахисних організаціях, органах юстиції та юридичних компаніях.

В багатьох країнах світу пара-юристами (paralegals) називають консультантів, які пройшли спеціальне навчання й надають базову первинну правову допомогу людям, які живуть у сільській місцевості та у віддалених населених пунктах. На відміну від держав, де діяльність таких консультантів проходить державну сертифікацію (наприклад, США і Канади), в Україні такі спеціалісти не мають офіційного підтвердження, стандартів підготовки та діяльності. Однак, в сфері безоплатної правової допомоги такі консультанти є дуже важливою ланкою між професійним юристом і клієнтом, який потребує правової допомоги, але через брак коштів і велику відстань до населеного пункту, де розташована найближча юридична консультація, не може отримати професійну правову допомогу. Особа, яка працює в статусі пара-юриста, може поширювати правові знання у своєму колективі чи середовищі, а у вільний від роботи час на безоплатних засадах надавати допомогу в доступі до первинної правової допомоги. Наприклад, вчитель правознавства чи історії, бібліотекар, соціальний працівник, секретар сільської ради чи працівник будинку культури, у вільний від основної роботи час може надавати громадянам правові консультації та роз'яснювати законодавство, допомогати скласти звернення чи запит на інформацію до органів державної влади і місцевого свмоврядування, або ж просто знаходити окремі нормативні акти і давати можливість зацікавленим людям ознайомитися з їх змістом.

Безперечно, з розвитком системи безоплатної правової допомоги в Україні, потенціал пара-юристів буде широко застосовуватися. Наприклад, як це відбувається в сусідній Молдові, де пара-юристи офіційно визнані з відповідним статусом, повноваженнями та фінансуванням. Наразі, в Україні доцільно здійснювати апробацію підходів та процедур щодо залучення, навчання та подальшої практичної діяльності пара-юристів, а також здійснювати широкі заходи з інформування та мотивування потенційних учасників. Власне з такою метою і проводяться протягом липня - серпня 2015 року в Одеській області курси пара-юристів. Для більш акцентованого впливу, курси проводяться для представників трьох сусідніх районів Одеської області — Татарбунарського, Саратського та Арцизського. Співорганізаторами курсів пара-юристів виступають Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” та відповідні районні управління юстиції.
Для участі в курсах пара-юристів шляхом відкритого конкурсу на підставі анкети з доданим мотиваційним есе буде відібрано 20 учасників (бібліотекарі, вчителі, соціальні працівники, працівники сільських рад, будинків культури тощо). Програма регіональних курсів пара-юристів орієнтована на отримання слухачами максимально практичних знань та навиків, та складається з 4-х модулів. До проведення навчання в якості тренерів, консультантів та експертів будуть залучені кваліфіковані викладачі, практикуючі юристи та адвокати, правозахисники та представники органів державної влади.

Почнеться курс з установчого одноденного семінару, мета якого донести учасникам завдання та підходи до навчання, надати необхідну інформацію щодо подальших заходів курсів, ознайомити з системою безоплатної правової допомоги, призначенням та стандартами роботи пара-юристів. Другий модуль навчання буде передбачати виконання домашнього завдання після проведення установчого семінару, дистанційне виконання теоретичних та практичних завдань. Третій основний модуль представляє собою проведення дводенного тренінгу щодо основних правових питань та проблем, які наразі актуальні для жителів невеликих громад. Учасники будуть працювати зі спеціально підготовленою навчально-методичною брошурою та розглянуть багато практичних аспектів в різних сферах права. Заключний етап навчання полягатиме в проходженні практики в органах юстиції та правозахисних організаціях, в ході якої слухачі очно чи дистаційно спробують себе в якості правових консультантів. Закінчаться курси пара-юристів врученням сертифікатів учасникам, котрі успішно пройшли всі модулі навчання.

Очікується, що проведення таких курсів започаткує позитивну практику та створить необхідний запит та трапмлін для подальшого розвитку інституту “пара-юристів” в Україні. За результатами навчання, рекомендовані учасники отримають практичну можливість надавати правові консультації та базову правову допомогу в рамках правових програм Одеської організації Комітету виборців України та діяльності органів юстиції. Серед подальших планів розвитку практики пара-юристів в регіоні можна також відзначити створення та підтримання мережі пара-юристів, підготовка та впровадження спеціальної постійної навчальної програми з підготовки та підвищення кваліфікації пара-юристів.

Всі зацікавлені та вмотивовані представники Татарбунарського, Саратського та Арцизського району Одеської області можуть зголошуватися для участі в курсах пара-юристів до 05 липня 2015 року включно. Для цього необхідно заповнити спеціальну Анкету учасника, та направити її до Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” на електронну пошту odesakvu@ukr.net або факсом на телефон (048)716-46-83.

Програма покриває всі необхідні витрати учасників на проїзд, проживання та харчування. Всі учасники також будуть забезпечені необхідними роздатковими матеріалами.

Додаток: Анкета учасника курсів пара-юристів.

Курси пара-юристів проводяться в рамках Ініціативи Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні (Human Rights Fund Programme).


Ігор Бринош
Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України”



  
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка