30-10-2015
  Поделиться


30-10-2015 14:52
Земельні питання: актуальні консультації
Центр надання безоплатної правової допомоги Одеської обласної організції Комітету виборців України в м. Татарбунари допомогає громадянам вирішувати земельні проблеми. Стосовно найбільш поширених питань, фахівці організації, спільно зі спеціалісатми служб Татарбунарського районного управління юстиції, підготували правові консультації.
 
Помилки в державному акті.
Доброго дня!  Якщо у  державному акті на право власності на земельну ділянку отриманому у 2006 році допущена  помилка в кадастровому номері. Чи є можливість отримати новий акт взамін старого?
 
Відповідь:
До 1 січня 2013 року державна реєстрація земельних ділянок, які передаються у власність із земель державної чи комунальної власності, здійснювалась з видачею державних актів на право власності на земельні ділянки. З 01.01.2013 року державні акти не видаються. Державний акт є можливість замінити на витяг на право власності на нерухоме майно в реєстраційній службі попередньо звернувшись до державного кадастрового реєстратора для отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку з виправленим кадастровим номером.
 
Земельні ділянки учасникам АТО.
Мій син — у зоні АТО. Пішов туди вже вдруге. Скажіть, як отримати землю воїнам, які беруть участь у антитерористичній операції? Чи потрібно платити за державний акт на цю землю?
 
Відповідь:
Надання у власність земельних ділянок визначено ст. 118 Земельного кодексу України за умови, що учасник АТО не скористався своїм правом на безоплатне отримання у власність земельної ділянки та надав у відповідний територіальний орган Держземагентства чи місцеву раду заяву із зазначенням місця розташування земельної ділянки, копії завірених належним чином паспорта, реєстраційного номера облікової картки платника податків, довідку чи наказ про участь в АТО тощо.
Далі із рішенням (наказом) про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність необхідно звернутись до ліцензованого суб’єкта господарювання, який здійснює землевпорядні та землеоціночні роботи на території відповідної області для виготовлення проекту землеустрою на земельну ділянку.
Із 2013 року державні акти на право власності на земельну ділянку не видаються.
Натомість власник земельної ділянки повинен отримати витяг з держреєстру речових прав на нерухоме майно, який видається відповідгними органами Мінюсту, у даному випадку – реєстраціно службою районного управління юстиції.
 
Земельний спір. Просимо допомоги.
Ми із сусідами тривалий час не можемо знайти спільну мову щодо земельних наділів — наші городи межують. Свого часу їх розділяла стежка, яку ніхто не огороджував. Поступово сусіди підорювали. Ми не звертали на це уваги, поки вони не зайшли на нашу територію на значну відстань. Тепер поступатися не хочуть. Голова місцевої ради відправляє нас до району, щоб виготовити документацію. Приїхали, зробили зйомку, - голова говорить що це ми зробили для себе і що зйомка нічого не варта, тому що не було представника із ради. Ми вимушені ще раз визивати людей, які робили зйомку, але вони не їдуть тому що в нашій раді постійно відмовляють. Мотивуючи тим, що їх немає на місці, голова сказав що він порядки у нас дома наводити не збирається, є для цього –суд.  Хоча б прийшов і показав сусідові кадастрову книгу, а то він вже посадив груші у нас на городі, зупинити його ми не можемо! Ми хочемо приватизувати цю ділянку, але хто допоможе відновити справедливість. Просимо вашої допомоги як спеціалістів.
Відповідь:
Статтею 107 Земельного кодексу встановлено, що основою для відновлення меж є дані земельно-кадастрової документації. Разом з тим, у разі неможливості виявлення дійсних меж, їх встановлення здійснюється за фактичним використанням земельної ділянки. Якщо фактичне використання ділянки неможливо встановити, то кожному виділяється однакова за розміром частина спірної ділянки.
У випадках, коли у такий спосіб визначення меж не узгоджується з виявленими обставинами, зокрема зі встановленими розмірами земельних ділянок, то межі визначаються з урахуванням цих обставин (наприклад, розміру земельних ділянок, приблизного місця проходження колишньої межі, встановленого показаннями свідків, рельєфу місцевості тощо).
Згідно Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої наказом Держкомзему від 18.05.2010 №376, встановлення (відновлення) меж земельної ділянки здійснюється з метою визначення в натурі (на місцевості) метричних даних земельної ділянки, у тому числі місцеположення поворотних точок її меж та їх закріплення межовими знаками.
Слід також наголосити, що відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється при повній (частковій) втраті в натурі (на місцевості) межових знаків, їх пошкодженні, яке унеможливлює використання межових знаків, а також при розгляді земельних спорів між власниками (користувачами) суміжних земельних ділянок.
Межі земельної ділянки в натурі (на місцевості) закріплюються межовими знаками. Закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем-розробником документації (з яким укладено договір на виконання вказаних робіт) у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою, а також представників місцевої ради.
Оскільки спірна земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту, то у відповідності до  частини 3 статті 158 Земельного кодексу  України, органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян, та додержання громадянами правил добросусідства. В іншому випадку, у разі незгоди власників землі або землекористувачів з рішенням органів місцевого самоврядування, органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, спір вирішується судом.
 
Право на безоплатне отримання земельної ділянки.
Я мешкаю у Черкаській області, але маю надію отримати відповідь фахівця щодо отримання земельної ділянки у вашому регіоні. Будь ласка підскажіть, як виходячи з данних, що відображаються на Публічній кадастровій карті України, визначити вільна ділянка чи ні? Інформація потрібна для того, щоб вказати в клопотанні про безоплатне отримання земельної ділянки дані щодо цієї ж ділянки. Чи всі ділянки, що підписані "державна власність" або "комунальна власність" розміром до максимального, вказаного в Земельному Кодексі України, можуть бути зазначені в такому клопотанні? Якщо ні, прошу відповісти, які можуть. Дуже вдячний  за подальшу відповідь.
 
Відповідь:
Враховуючи те, що наповнення Державного земельного кадастру, в тому числі Публічної кадастрової карти здійснюється поступово, за заявочним принципом, встановити чи вільна земельна ділянка за її даними неможливо. Також відомості щодо оформлення своїх прав на землю юридичними та фізичними особами зберігаються в установленому порядку в архівах територіальних органів Держземагентства за місцем розташування земельних ділянок. Тому зазначену інформацію слід уточнювати у відповідних територіальних органах Держземагентства.
 
Діяльність Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” в м. Татарбунари в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України «Земельні права: консультування, правозахист та вирішення земельних конфліктів на півдні України», за підтримки Проекту міжнародної технічної допомоги «Агроінвест в Україні» (USAID).
Леонід Семененко
Одеська обласна організація
ВГО “Комітет виборців України”


30.10.2015   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка