02-11-2017
  Поделиться


02-11-2017 12:08
Відбулась низка заходів з активізації ромів до участі у виборах Березівської ОТГ в Одеській області
В останні два тижні до дня перших виборів в Березівській ОТГ Одеській області, які відбулись 29 жовтня 2017 року, з ромською громадою та представниками місцевої влади проведено низку заходів, направлених на активізацію ромів до участі у місцевих виборах. Зокрема, проведено робочі зустрічі з місцевою владою, спілкування з ромською громадою та надання їм інформації та правових консультацій з виборчих питань та особливостей функціонування об’єднаних територіальних громад. Такі активності проведені спільно представниками «Ромського правозахисного центру» та Одеської обласної організації Комітету виборців України в рамках початкового етапу ініціативи з підвищення активності та участі ромів в місцевій політиці.
Реальна участь ромів в громадсько-політичному житті має ключове значення для їх соціалізації, вирішення специфічних ромських проблем, є потужним інструментом для ромських громад в боротьбі з риторикою проти ромів, злочинами на грунті ненависті. Крім того, це є також сильним сигналом для політичних лідерів та представників громад про те, що роми готові висловлюватися і вести діалог як всередині, так і поза власних спільнот. Базовою основою такої участі є виборча активність ромської громади, особливо на місцевому рівні. Саме тому, початковим етапом спільної ініціативи з підвищення активності та участі ромів в місцевій політиці стали заходи щодо забезпечення виборчих прав представників ромської громади та їх активізація до участі у перших виборах до Березівської ОТГ в Одеській області.
Вибір саме цієї громади невипадковий, адже зважаючи на об’єднання міста Березівки та села Вікторовки в одну громаду, чисельність ромів в об’єднаній громаді складатиме близько 500 осіб, з них близько 300 виборців. Такий фактор сприяє та значно посилює запит на участь та вплив ромів на життя та розвиток громади. Щоправда, найбільш актуальною проблемою для значної частини ромів Березівки (близько 100 осіб т.з. «грузинських ромів», які переселилися після подій грузино-абхазького конфлікту та проживають в районі залізничної станції), залишаються проблеми документування та отримання ідентифікаційних документів. Незважаючи на проживання в цій громаді більше 20 років та повне включення в усі процеси, через відсутність документів, вони повністю позбавлені політичних прав та виключені з процесу впливу на місцеву політику.
Враховуючи перспективи вже об’єднаної громади, представниками «Ромського правозахисного центру» та Одеської обласної організації Комітету виборців України було проведено робочі зустрічі з місцевою владою, спілкування з ромською громадою міста Березівка та села Вікторовка, поширення серед ромів просвітницьких матеріалів та інформації щодо особливостей об’єднаних територіальних громад, участі у виборах, роботі місцевих органів влади. Окремо для ромів було організовано надання безоплатних правових консультацій з питань отримання ідентифікаційних документів, включення до виборчого реєстру та списків виборців, процедури голосування. Під час зустрічей в місті Березівці, всі роми з ким вдалося поспілкуватися і хто має документи та зареєстрований, отримали іменні запрошення, проте практично не володіли інформацією про об’єднання громади та кандидатів на виборах. Більшість запевняли, що на вибори підуть і проголосують, а також переймалися що немає кандидатів з ромського середовища.
20 жовтня 2017 року було проведено робочі зустрічі з представниками Березівської міської ради та Березівської районної державної адміністрації. Під час зустрічі з Березівським міським головою Валерієм Григорашем, були обговорені питання забезпечення виборчих прав представників ромської громади та їх активізація до участі у виборах до ОТГ, питання реалізації ромської стратегії, залучення представників ромської громади до вирішення актуальних місцевих проблем. Окремо вдалося обговорити перспективи впровадження в Березівській громаді т.з. «ромських радників». Якщо брати міжнародний досвід, місцеві ромські радники грають дуже важливу роль, коли мова йде про соціальну інтеграцію на місцевому рівні. Існують реальні приклади того, як ромські радники досягли конкретних результатів, що приносять користь громадам: розширення мереж електропостачання, організація збору сміття, фінансування післяшкільних програм для дітей тощо. Попередньо було досягнуто домовленість про підготовку таких ромських активістів з числа місцевих мешканців та поступове їх включення до комунікаційних процесів в громаді, з перспективою документального закріплення такої участі.
В той же день відбулась робоча зустріч голови Ромського правозахисного фонду Володимира Кондура та заступника голови Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" Ігора Бриноша з головою Березівської РДА Геннадієм Заболотним. Обговорювалися питання розширення співпраці з ромською громадою м. Березівки та Березівського району, забезпечення зайнятості ромської громади та реалізації освітніх та культурних прав. Важливим результатом цієї зустрічі також стало досягнення домовленостей про сприяння ромам з процесом уточнення інформації в реєстрі виборців.
Ініціатива «Ромський центр політичної участі» виконується спільно Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» та ГО «Ромський правозахисний центр», за фінансової допомоги Міжнародного фонду «Відродження». Метою ініціативи є створення умов для ефективної політичної участі та представництва інтересів дискримінованої в Україні ромської спільноти як необхідної передумови соціалізації та включення в життя громад, уникнення міжетнічних конфліктів та порушення прав людини.


02.11.2017   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка