28-06-2019
  Поделиться


28-06-2019 15:16
В Одесі обговорили проблеми впровадження в Україні миротворчої журналістики
26 червня 2019 року в м. Одесі викладачі факультетів журналістики, експерти та редактори ЗМІ обговорили проблеми та можливості впровадження в Україні миротворчої журналістики (журналістики, чутливої до конфліктів). Круглий стіл продемонстрував, що питання миротворчої журналістики є дуже своєчасними і важливими для України, але вони потребують суспільного обговорення і можливо навіть законодавчих змін.
Для обговорення в експертному колі проблем впровадження в Україні миротворчої журналістики, 26 червня 2019 року в Impact Hub Odessa зібрались викладачі факультетів (кафедр) журналістики одеських Вузів, медіа-експерти, редактори та провідні журналісти засобів масової інформації. Основними питаннями для обговорення стали можливості української журналістики в миротворчому напрямку; практичні рекомендації для журналістів, як створювати миротворчий продукт; конкретні ініціативи в цій сфері, які доцільно впроваджувати в Україні; доцільність створення навчальних програм з миротворчої журналістики для вищих навчальних закладів та впровадження базових принципів в шкільній та неформальній освіті.
Круглий стіл продемонстрував, що питання миротворчої журналістики є дуже своєчасними і важливими для України, але її впровадження потребує суспільного обговорення і можливо навіть законодавчих змін. «Не всі стандарти, що є міжнародними, готові сприймати однаково українські журналісти» - зазначив Валерій Болган, головний редактор видання ІзбірКом, викладач факультету журналістики НУ «Одеська юридична академія», медіа-експерт. Також Валерій Болган представив результати та досвід проведення тренінгів з миротворчої журналістики для студентів, які відбулись в червні місяці на базі Факультету журналістики НУ «Одеська юридична академія» та Public Media Academy. Рівень обізнаності про миротворчу журналістику серед студентів, які не пройшли спеціалізовані тренінги, дуже низький - це стосується як першого, так і четвертого курсів. Як додала учасниця круглого столу, викладачка ОНУ ім. І.І. Мечникова Софія Нерян, «миротворчу журналістику можливо впроваджувати як в офіційній освіті, так і неформальній. Однак, освітні програми мають враховувати результати подібних обговорень».
Одним з аспектів обговорення стали останні кейси практики Європейського суду з прав людини щодо «мови ворожнечі» та європейські активності щодо протидії та викоріненню «мови ворожнечі» в інтернеті, особливо в соціальних мережах. «Миротворча журналістика – це часто про баланс між правом на свободу слова та правом іншої особи на повагу її честі та гідності, а також обов’язком не зловживати правами. Саме про цей баланс йдеться в кожній справі Європейського суду з прав людини, в якій розглядаються питання «мови ворожнечі» - відзначила в ході дискусії Юлія Лісова, адвокатка, експертка-тренерка Ради Європи з освітніх програм для адвокатів та юристів.
Окремо було презентовано досвід впровадження навчально-практичної програми «Школа миротворчої журналістики», метою якої було зміцнення спроможності регіональних журналістів з невеликим досвідом професійної діяльності та блогерів подавати інформацію без використання «мови ворожнечі», натомість застосовуючи миротворчий підхід. Перший рівень такої програми зібрав 15 журналістів-початківців та блогерів з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей для участі в тренінгу. На наступному етапі, було відібрано на конкурсній основі п’ять локальних ініціатив, яким надано фінансову та експертну підтримку. Наразі учасники «Школи миротворчої журналістики» завершують невеликі медіа-ініціативи, в яких в миротворчому ключі висвітлюються проблеми ромів, переселенців, а також конфлікти при створенні об’єднаних територіальних громад та булінгу в шкільному середовищі. Як відзначила тренерка «Школи миротворчої журналістики» Юлія Лісова, «одним з показників успіху нашої школи миротворчої журналістики стало те, що є учасники, які по закінченню школи взялись за розробку миротворчого матеріалу з тих тем, які вони особисто сприймали як однозначний конфлікт, і навіть себе - стороною цього конфлікту».
Захід відбувся в рамках ініціативи «Миротворчий підхід на противагу «мові ворожнечі» реалізується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової підтримки Robert Bosсh Stiftung (RBSG) та Black Sea Trust for Regional Cooperation of the German Marshall Fund (BST), a Project of the German Marshall Fund ofthe United States.


28.06.2019   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка