10-06-2020
  Поделиться


10-06-2020 18:02
На Одещині розвивають дружнє до дітей правосуддя
 
На базі Координаційного офісу безпеки, який працює в місті Татарбунари Одеської області, розвивають дружнє до дітей правосуддя. Наразі підготовлено місцевий стандарт співпраці та створюється мультидисциплінарна команда для роботи з неповнолітніми, які мають проблеми з законом. Також ініціатива передбачає проведення навчання для правоохоронців та місцевих чиновників щодо особливостей роботи з дітьми та відкриття в приміщенні Координаційного офісу безпеки «зеленої кімнати» для нетравматичної роботи з неповнолітніми.
Одним з пріоритетів Національного плану дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2021 року є створення системи правосуддя, дружнього до дитини. Тобто, системи, яка відповідає вікові дитини, швидко працює, є дбайливою, адаптованою і спрямованою на задоволення потреб і реалізацію прав дитини. Також система повинна  поважати права дитини, у тому числі право на участь у судовому провадженні і його розуміння, повагу до особистого і сімейного життя, право на недоторканість і гідність. Якщо брати керівні принципи Комітету Міністрів Ради Європи від 17 листопада 2010 року, в Україні, особливо в невеликих громадах, практично відсутні основні елементи судочинства, дружнього дитині: з моменту першого залучення до процедур судочинства або контакту з поліцією та іншими органами, діти не можуть швидко отримати адекватну інформацію; наявні проблеми з захистом персональних даних дитини; неефективна система захисту від залякування, репресалій і повторної віктимізації; спеціалісти, які працюють з дітьми і від імені дітей, не пройшли необхідну міждисциплінарну підготовку; позбавлення дитини волі часто не є крайнім заходом і може застосовуватись на менший термін.
Також наразі в Україні недостатньо унормована спеціальна процедура проведення допиту/опитування дитини в суді та під час досудового слідства з урахуванням кращих міжнародних практик. Немає чіткого алгоритму дій представників органів і служб, що причетні до допиту дитини, а також немає достатньої кількості фахівців, які б могли проводити опитування за міжнародними стандартами. Через застарілість своїх норм Кодекс України про адміністративні правопорушення не забезпечує ефективного захисту прав дітей, які є учасниками адміністративних правопорушень. В невеликих громадах практично відсутні діючі «зелені кімнати» для неповнолітніх – сучасні форми надання соціально-психологічної та правової допомоги неповнолітнім, які стикаються з системою правосуддя в будь-якому статусі (порушник, жертва, свідок). Як правило, контакт неповнолітніх з системою правосуддя відбувається у відділках поліції чи судових приміщеннях, які переважно не є дружніми для них.
На базі Координаційного офісу безпеки, який працює з 2017 року в місті Татарбунари Одеської області, запроваджена ініціатива з розвитку дружнього до дітей правосуддя. Наразі підготовлено місцевий стандарт співпраці та створюється мультидисциплінарна команда для забезпечення координації та практичної роботи всіх дотичних до формування безпечного для дітей правосуддя в громаді (попередньо 5 фахівців, з участю представника громадськості). Також підготовлено Меморандум про співпрацю в громаді з впровадження дружнього для дітей правосуддя та протоколи взаємодії, які планується підписати та практично впроваджувати наприкінці червня 2020 року. Експертами ініціативи розроблено навчально-практичну програму щодо захисту прав дітей для навчання фахівців, дотичних до сфери правосуддя (зокрема, судді та працівники суду, адвокати, прокурори, слідчі, працівники ювенальної превенції та пробації, соціальні працівники, психологи, представники батьківських комітетів). Завдання навчання – підвищення знань та навиків щодо процесуальних прав неповнолітніх, специфіки роботи з дітьми та нетравматичних методик опитування дітей-жертв насилля та дітей-свідків. Навчання заплановано провести в два блоки: 1) Принципи правосуддя, дружнього до дитини. Міжнародні стандарти нетравматичного опитування дитини, яка постраждала від насильства чи була свідком насильства. Безпечне середовище: методика «Зелена кімната»; 2) Особливості комунікації з неповнолітнім, розпізнавання у дітей стресу. Робота з дітьми з порушеннями інтелекту. Особливості допиту неповнолітнього: процесуальні, тактичні, психологічні. Особливості проведення допиту/опитування дитини у суді.
Другим важливим завданням ініціативи є облаштування та відкриття на базі Координаційного офісу безпеки «зеленої кімнати» для нетравматичної роботи з неповнолітніми. «Зелена кімната» – це сучасна ефективна форма роботи правоохоронних органів з дітьми, які стали жертвами або свідками злочину. Технічно «зелена кімната» складається з двох суміжних кімнат: 1) терапевтичного простору, в якому працює спеціаліст – працівник органів внутрішніх справ, психолог, фахівець із педіатрії, дитячої гінекології, психіатрії, педагогіки тощо безпосередньо з дитиною; 2) робоче приміщення для працівників поліції та залучених спеціалістів, в якому відбувається спостереження за поведінкою дітей (кімната для спостереження). Основна мета проведення опитування в такій кімнаті - зменшення повторної травматизації дитини у процесі опитування як завдяки спеціальним методикам та комфортній атмосфері, так і завдяки технічному оснащенню, яке дозволяє вести відеозапис допиту і в подальшому використовувати цей відеозапис для ведення слідства без проведення повторних допитів. Наразі відбувається розробка документального оформлення «зеленої кімнати» (підготовка та узгодження положення та правил роботи), а також оснащення приміщень. Зокрема, за підтримки Благодійного фонду «Еммануїл», кімнати будуть забезпечені комфортними меблями та ігровою зоною для дітей. 
Ініціатива реалізується в рамках діяльності Координаційного офісу безпеки в м. Татарбунари, яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України», за фінансової підтримки Європейського Союзу через International Alert у партнерстві з Thomson Media.


10.06.2020   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка