13-09-2020
  Поделиться


13-09-2020 10:56
«Польові» виїзди Громадського центру правосуддя показали важливість правової допомоги сільським мешканцям
Протягом літніх місяців правники Громадського центру правосуддя спільно зі спеціалістами місцевих центрів безоплатної вторинної правової допомоги здійснили більше 20 «польових» виїздів до віддалених сільських населених пунктів південних районів Одеської області. Як показали виїзди, мешканці сільських громад обмежені в отриманні безоплатної допомоги та мають багато невирішених правових питань переважно в сфері оформлення нерухомого майна, спадкування, орендних відносин та отримання соціальної допомоги. Часто правовою необізнаністю власників землі користуються місцеві фермери, які не сплачують чи затримують кошти за оренду земель сільськогосподарського призначення. 

Останній виїзд спільної команди Громадського центру правосуддя та Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбувся 10 вересня 2020 року до Павліської сільської ради Арцизького району. Безоплатну правову допомогу місцевим мешканцям надавали керівник Громадського центру правосуддя Леонід Семененко та адвокат Центру Олександр Ковпак спільно з директором місцевого центру безоплатної правової допомоги Оксаною Соколовою та спеціалісткою центру Тетяною Соколовою.
Більшість звернень торкались реєстрації об’єктів нерухомості, оскільки більшість будинків зводились без дозвільних документів. Так, місцеву мешканку Валентину турбувало питання складності оформлення спадщини свого чоловіка за заповітом. Світлану цікавили питання, пов’язані з порядком оформлення права власності на будинок, який споруджено до 1992 року. Надалі правники виїхали до села Долинівки, де продовжили прийом. Так, за допомогою звернувся Петро, якого цікавили питання оформлення спадщини від померлого батька та отримання плати за орендовану земельну ділянку. Коли адвокат Олександр Ковпак попросив заявника надати договір оренди, то виявилось, що такого договору немає. Орендар обробляє землю за усною домовленістю, і зі слів чоловіка, у селі таких як він є більше 30 осіб. Через відсутність документального оформлення орендних відносин, люди часто потерпають від свавілля орендарів. Були питання також і від працівників виконавчих комітетів сільських рад – щодо оформлення спадщини та видачі довідок щодо спільного проживання однією сім’єю, а також реєстрації речових прав на нерухоме майно, побудоване до 1992 року.
 
«Такі зустрічі юристів з людьми дуже потрібні» - такі слова подяки почули правники Громадського центру правосуддя та місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги від місцевої жительки Ольги під час виїзного прийому 24 липня 2020 року в селі Надеждівка Арцизського району. Звернення в цій громаді торкалися визнання особи померлою, вирішення питання з пенсією у зв’язку з втратою годувальника, виплати орендної плати за земельну ділянку сільськогосподарського призначення, звернення до суду з позовом про розірвання шлюбу та сплату аліментів на дітей різного віку. На завершення прийому у Надеждівській сільській раді правники провели нараду з секретарем ради Світланою Павалукою та узгодили подальші дії з надання правової допомоги сільським жителям. Того ж дня, правники завітали до сусіднього села Виноградівка, де на них вже чекали працівники виконавчого комітету сільської ради та Виноградівський сільський голова Афанасій Грозов. В ході прийому, звернулася місцева мешканка Валентина щодо питання порядку укладання заповіту; Лілія щодо оформлення спадкового майна, яке є майном спільної сумісної власності; Марина щодо порядку та правил оформлення права власності на будинок, побудований у 1980-х роках.
 
14 серпня 2020 року команда представників Громадського центру правосуддя Леоніда Семененко та Олександра Ковпака, фахівців Арцизького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксани Соколової та Тетяни Соколової вирушили до села Нові Каплани Арцизького району. Після зустрічі з сільським головою Юрієм Карамавровим, розпочався прийом місцевих мешканців. Від мешканки цього села Раїси надійшло питання щодо сплати сталого податкового зобов’язання за землі сільськогосподарського призначення для ведення товарного виробництва. Це питання турбує селян, підкреслив сільський голова, оскільки вони побоюються того, що фермери, які орендують у них землю, відмовляться сплачувати такі суми. Були і питання створення нових територіальних громад та майбутнього населених пунктів, які увійдуть у ці громади. Так, Нові Каплани планується об’єднати у Павлівську ОТГ, центр якої розташований за близько 40 км. Автобусне сполучення з центром майбутньої громади відсутнє і аби туди дістатися, потрібно їхати через районний центр з двома пересадками. Того ж дня правники поспілкувалися з жителями села Вознесенка-1 Арцизького району. Тут зібралася велика група місцевих мешканців, які підняли важливу проблему щодо оформлення земельних ділянок. За словами місцевих жителів, вже більше двох років вони не можуть отримати земельні ділянки для ведення особистого селянського господарства. Люди обурені тим, що звідусіль, куди б вони не зверталися, приходять відписки практично одного тексту. Захистити свої права вони не в змозі через відсутність коштів для платних юристів та територіальну обмеженість безоплатної правової допомоги.
Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках проєкту «Громадський центр правосуддя як мультифункціональна платформа розвитку правосуддя в громадах».


13.09.2020   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка