25-03-2014
  Поделиться


25-03-2014 14:28
Народний заслін «колорадським жукам»

В неділю, 23 березня, протягом чотирьох годин патріотично налаштовані громадяни Задністров’я контролювали рух транспорту на трасі Білгород-Дністровський – Одеса. Метою пікету, що був виставлений громадськими активістами біля посту ДАІ в районі курортного містечка Затока, було не допустити прибуття на проросійське збіговисько в центрі Одесі «масовки», навербованої сепаратистами в Білгороді-Дністровському.

Акція починалася з численних листівок, якими було обклеєне геть усе стародавнє місто над Дністром. Вони закликали до федералізації південного сходу України, пропонували протестувати проти вступу до Євроспільноти та нагадували про «братню Росію». Проросійські агітки прозоро натякали на всіляке організаційне (і не тільки) забезпечення антиукраїнського заходу. «Будет транспорт», обіцяло, зокрема, оголошення із зазначенням телефону куратора «організованих груп мітингувальників».

Та не так сталося, як гадалося… Жоден з офіційних перевізників української Білгородщини транспорту «колорадам» (так проросійських симпатиків називають в народі через властиві їм помаранчево-чорні кольори стрічок) не надав. Тому прибічникам російського триколору лишалося прямувати до обласного центру рейсовими автобусами 560-го маршруту. Саме їх і зустрічали на трасі пікетувальники під державними стягами України – члени «Народної Ради» та «Народної Самооборони» Білгорода-Дністровського при підтримці активістів «Автомайдану» з Овідіополя.

На вимогу «народного блок-посту» прибічники антидержавницького мітингу раз за разом залишали автобуси. Жодних виявів спротиву не спостерігалося – члени «Народної Ради» виводили з транспорту саме тих молодиків, яких напередодні зафіксувала у білгородському парку Миру (на місці організованого збору «тітушок») міська Самооборона. Після встановлення особи, вилучення транспарантів зрадницького змісту та проросійської символіки «організованих мітингарів» відправляли назад до районного центру.

Співробітники міліції до дій громадянських активістів поставилися з розумінням (більше того, за особистим враженням автора - зі співчуттям). Транспортні засоби (в порядку планової перевірки) зупиняли правоохоронці, а звільніли їх від «колорадських жуків» вже члени «Народної Ради», самооборонівці та автомайданівці.



Цікаво, що через 15-20 хвилин після того, як перша партія «колорадів», зсаджена з автобусів, почала телефонувати своїм кураторам про провал операції, на місці народного блок-посту з’явився виконуючий обов’язки міського голови Білгорода-Дністровського Володимир Мєнзєлінцев. Вимахуючи червоними «корочками» в.о. мера міста, він спочатку намагався припинити блокування. Але присутність півсотні рішуче налаштованих чоловіків з жовто-блакитними стрічками на одязі швидко вгамувала агресивність міського чиновника. Змушений просто на відеокамеру давати відповіді на гострі питання, що ставилися патріотично налаштованими пікетувальниками, пан Мєнзєлінцев нашвидкуруч закінчив своє спілкування «з простим народом» і відбув в напрямку обласного центру продовжувати (незважаючи на неділю) свій «робочий день», про що він неодноразово повідомляв українських патріотів протягом раптової зустрічі з ними.

Блокування траси не було довгим: через нетривалий час членам білгородської Самооборони вдалося «замінити» куратора сепаратистського зібрання в парку Миру. Людина, що зайняла його місце, з жалем повідомляла рекрутам з «колорадськими» стрічками, що автобуси вже пішли, місць вже немає, та й на гроші очікувати марно… Тому потенційні симпатики одеських сепаратистів, зрозумівши, що грошової винагороди за їхній «россізм» не буде, тихо-мирно розійшлися по домівках…

Слід зазначити, що це вже не перша акція патріотичних організацій півдня Одещини, спрямована на зниження рівня громадянського протистояння в регіоні. Аналогічний «дорожній контроль» над переміщенням «організованих груп мітингувальників» активісти Білгорода-Дністровського та їх побратими з Овідіополя влаштували тижнем раніше, напередодні попереднього проросійського мітингу в центрі Одеси.

Донат САРАНА, соціолог, історик


24.03.2014   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
27 сентября
12:06

Розпочалося стартове оцінювання рівня прозорості бюджетного процесу у громадах-партнерках програми USAID DOBRE

25 сентября
11:31

В умовах тимчасової окупації громадам особливо важливо долучати жителів до участі в бюджетному процесі: рекомендації експертів проєкту «Бюджети в екзилі»

11 сентября
10:53

Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари підсумував черговий етап діяльності

05 сентября
14:25

У місті Татарбунари на Одещині розвивається гуманітарний волонтерський хаб

03 сентября
15:55

Які соціальні послуги доступні в умовах війни: консультує Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари

29 августа
15:00

Як громадам залучати жителів до бюджетного процесу: практичні поради за результатами проєкту «Бюджетна партисипація від А до Я»


14:52

Як відновити втрачені документи: консультує Громадський центр правосуддя в м. Татарбунари

27 августа
13:47

Як "сусідська варта" допомагає підвищити безпеку в громаді

23 августа
13:26

Розбудова системи доброчесності у територіальних громадах: стартує новий проєкт за підтримки програми USAID DOBRE

30 июля
22:24

Конкурси малюнків, квести й уроки фінансової грамотності: як залучати молодь до бюджетного процесу

03 мая
18:00

У громадах Півдня України проводять картування місцевого неурядового сектору

27 апреля
10:51

Ресурсні центри для неурядового сектору Півдня України визначили пріоритетні сфери розвитку

15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка