18-06-2014
  Поделиться


18-06-2014 14:34
Захист земельних прав жителів Татарбунарського району: результати роботи в травні 2014 року

В результаті спільної діяльності Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” та Татарбунарського районного управління юстиції, за фінансової підтримки Проекту USAID АгроІнвест, протягом травня 2014 року вдалося надати правову допомогу 19 жителям Татарбунарського району (в тому числі супроводити дві справи в судах). Значний ефект дала групова консультація з жителями села Борисівка, а також проведений практичний семінар для працівників сільських рад Татарбунарського району Одеської області.

При проведенні прийомів громадян (в тому числі виїздних), зафіксовано такі основні проблеми в земельній сфері: - відсутність (втрата) будь-яких правовстановлюючих документів на присадибні ділянки, рішень відповідних органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади; - відсутність вільних земельних ділянок, по відношенню до яких можливо ставити питання про їх передачу у приватну власність; - невирішеність питання щодо надання витягів з погосподарської книги (наявність даних щодо площі житлового будинку вносилась зі слів власника), - відсутність первинних документів на право власності на земельні ділянки.

Часто саме такі проблеми і стають підставами для вирішення питань в судовому порядку. За зверненням клієнтів, таку допомогу надає залучений адвокат Олександ Ковпак. Так, мешканець с. Борисівка громадянин Т. звернувся на прийомі з питанням щодо визнання за ним права власності на земельні ділянки у порядку спадкування за законом. Адвокатом було підготовлено пакет документів і подано їх для розгляду по суті до районного суду. Суд розглянув позовні вимоги громадянина Т. і прийняв рішення щодо визнання за ним права на земельні ділянки площею 4,33 та 4,19 га. Інший випадок - мешканка с. Зарічне громадянка І. звернулася до адвоката щодо поновлення її права на користування належною їй земельною ділянкою, якою користувався недобросовісний користувач. До суду було підготовлено позовну заяву щодо розірвання договору оренди земельної ділянки і повернення у користування цієї ділянки власнику. Суд по суті розглянув позовну заяву та у повному обсязі задовольнив позовні вимоги громадянки І.

Групова консультація з землевласниками відбулася 14 травня 2014 року в с. Борисівка Татарбунарського району, участь в якій прийняли адвокат Центру Олександр Ковпак, начальник Татарбунарського районного управління юстиції Леонід Семененко, працівники сільської ради та 9 жителів Татарбунарського району. Захід відкрив начальник Татарбунарського районного управління юстиції Семененко Л.Г., який довів до відома присутніх інформацію щодо діяльності на території району Центру надання безоплатної правової допомоги, розповів про склад учасників цього проекту і запропонував усім присутнім взяти активну участь у заходах. Адвокатом Ковпаком О.В. учасникам заходу була надана інформація щодо оформлення права власності на земельні ділянки та тих проблемах, які виникають у процесі цього. Він навів приклади безвідповідального відношення до підготовки та видання документів посадовцями органів місцевого самоврядування і тих наслідках, які виникають після цього.

Секретар виконавчого комітету ради Комерзан Г.Є., у процесі обговорення питання щодо вирішення проблем із земельних питань висловила свою думку щодо внесення в діюче законодавство норми, якою органам місцевого самоврядування було би надано право проводити державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Але на її думку для цього необхідно провести відповідну підготовку службовців органів місцевого самоврядування та підвести відповідні комунікації.

Мешканка села Зубак Н.Н., запропонувала розглянути питання щодо створення мобільних груп працівників реєстраційної служби, які могли би проводити реєстрацію у віддалених населених пунктах району. Зауваживши, що для таких груп необхідно створити усі умови, які б надали членам цих груп надавати якісні послуги з реєстрації речових прав на нерухоме майно. За результатами обговорень було запропоновано провести «круглий» стіл за участі зацікавлених сторін, на якому розглянути питання покращення роботи усіх без винятку служб та органів, причетних до надання послуг по реєстрації речових прав на нерухоме майно, долучивши до цього громадськість.

29 травня 2014 року в читальному залі Татарбунарської центральної районної бібліотеки партнер Проекту USAID АгроІнвест Одеська обласна організація ВГО “Комітет виборців України” спільно з Татарбунарським районним управлінням юстиції та приватним нотаріусом Татарбунарського району провели практичний семінар для працівників сільських рад Татарбунарського району Одеської області під назвою “Проблемні питання реєстрації речових прав на нерухомість”. Метою проведення практичного семінару було ознайомити представників сільських рад щодо актуальних проблемних питань оформлення речових прав на нерухоме майно. Участь в заході прийняло 18 осіб - керівники та фахівці територіальних управлінь юстиції, реєстраційної служби, нотаріату, представники органів місцевого самоврядування, неурядових організацій, юристи, громадські активісти.

Протягом заходу вдалося обговорити наступні питання: актуальні зміни в порядку реєстрації речових прав на нерухоме майно (представник Реєстраційної служби Татарбунарського районного управління юстиції); проблемні питання нотаріальних посвідчень, пов'язаних з реєстрацією речових прав на нерухоме майно (приватний нотаріус Олександр Монастирліу); співпраця органів місцевого самоврядування та БТІ з питань проведення інвентарізації об'єктів нерухомості, актуальна судова практика з питань реєстрації речових прав на нерухомість (адвокат Олександр Ковпак). В результаті проведення практичного семінару очікується досягнення більш професійного та якісного рівня дій органів місцевого самоврядування стосовно питань оформлення речових прав на нерухомість та здійснення нотаріальних дій, досягнення більш ефективної реалізації власниками земельних ділянок свого права власності.


Діяльність Центру права Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України" в м. Татарбунари в сфері захисту земельних прав громадян здійснюється в рамках партнерського проекту Херсонської обласної організації Комітету виборців України "Земельні права: консультування, правозахист і яскраве просвітництво", за фінансової підтримки проекту USAID АгроІнвест.

Прес-служба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України”


  
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
15 апреля
14:56

В Одеській області пройде форум громадянського суспільства з гуманітарного реагування в умовах війни

20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка