11-10-2022
  Поделиться


11-10-2022 22:40
У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни
У Татарбунарській та Ренійський громадах Одеської області починають впроваджувати довготривалі рішення щодо підтримки та захисту внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих груп в умовах війни. Програми підтримки були розроблені за результатами попередньої оцінки потреб в громадах та торкаються розвитку гендерної рівності, роботи мобільних груп з правової та психосоціальної допомоги, запровадження програм економічної, психологічної та гуманітарної підтримки жінок-ВПО. Крім того, обидві громади планують приєднатися до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, - повідомляє пресслужба Одеської обласної організації ВГО "Комітет виборців України".
Основою для розробки ініціатив довготривалих рішень для вразливих груп стала оцінка потреб мешканців в умовах війни/воєнного стану, яка була здійснена Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари спільно з відповідними міськими радами протягом липня - серпня 2022 року. Основою для дослідження стало опитування жителів, які постійно проживають в громаді, та опитування внутрішньо переміщених осіб. Також були проведені експертні інтерв’ю з лідерами в громаді, зокрема активістами з числа ВПО. Додатково для цілей оцінки потреб використано публічну інформацію органів місцевої влади, публікації місцевих ЗМІ та обговорення в місцевих пабліках. Проведені дослідження допомогли визначити актуальний стан розвитку громад - зокрема, загальні проблеми та бачення розвитку громади, соціально-економічні потреби та оцінку різних сфер послуг, безпекові потреби та становище ВПО. Звіти оперативної оцінки потреб Татарбунарської та Ренійської громади стали важливим орієнтиром для формування місцевої політики та неурядових програм щодо забезпечення доступу до публічних послуг, посилення економічних можливостей та покращення безпекової ситуації в громаді.
Наступним кроком для підготовки довготривалих рішень у громадах з підтримки вразливих груп стала серія практичних тренінгів та хакатонів з пошуку та обговорення ідей майбутніх муніципальних/неурядових програм, які відбулись наприкінці версеня. Зокрема, в кожній громаді було проведено практичний тренінг для ВПО та представників місцевої влади. Метою тренінгу «Розширення економічних можливостей внутрішньо переміщених осіб в громаді перебування» було навчити ВПО, як розпочати, відновити або розширити власну справу, ознайомити з перспективними сферами ділової активності в громаді, допомогти у набутті навичок пошуку грантів/кредитів для власної справи. В двох тренінгах взяли участь 30 осіб, переважно жінок з числа ВПО. До тренінгової роботи з переселенцями були долучені представники міських рад, зокрема, начальниця відділу соціального захисту Татарбунарської міської ради Олена Діордієва та начальник відділу Центру надання адміністративних послуг Ренійської міської ради Валентин Котляренко.
Одночасно було проведено практичне навчання «Реалізація повноважень місцевої влади щодо забезпечення потреб ВПО в умовах війни» з представниками сервісних організацій місцевих органів влади (участь у двох тренінгах взяли 43 місцевих службовця). Метою цих тренінгів було посилити потенціал органів місцевого самоврядування та місцевих органів державної влади щодо виявлення та врахування потреб ВПО в громаді та впровадити інструменти інклюзивного врядування при наданні послуг ВПО. Зокрема, обговорювались такі питання: який алгоритм місцевої влади для прийому ВПО в громаді?, які практичні інструменти забезпечення житлових прав ВПО в громаді?, яка організація соціального захисту ВПО в громаді?, які можливості працевлаштування та підтримки бізнесу для ВПО в громаді? Також на заходах вдалось обмінятись досвідом та обговорити наявні практики роботи місцевих муніципалітетів з вирішення проблем ВПО. Зокрема, заступник Татарбунарського міського голови Олександр Лєсніченко розповів про проведення ревізії житлового фонду громади. «Кожен староста отримав доручення, згідно якого потрібно провести перевірку наявності житлових будинків, які не мають власників та які можливо використовувати для формування житлового фонду для внутрішньо переміщених осіб. Крім цього, для новоприбулих ВПО, на період їх поселення організовано харчування та видаються відповідні набори продуктів та одягу».
Метою хакатонів «Довготривалі рішення з актуальних проблем внутрішньо переміщених осіб в громаді перебування» (Татарбунари - 22 вересня, Рені - 30 вересня) було об’єднати активістів з числа ВПО з місцевою владою, бізнесом та громадськими активістами для обговорення актуальних потреб ВПО та спільної розробки довготривалих рішень для внутрішніх переселенців в громадах перебування. Всього участь в хакатонах взяли 28 осіб, які розробили та обговорили більше 5 ідей для подальшої спільної роботи. Наприклад, одна з ідей стосувалася створення соціокультурного хабу для інтеграції жінок-ВПО у життя громади перебування. Це має бути платформа, на базі якої жінки-ВПО отримають можливість організувати активне і змістовне дозвілля, налагодити зв’язки з місцевими жителями, інтегруватися до життя громади, одержати психологічну підтримку, набути позитивний досвід творчої самореалізації.
Враховуючи результати оцінки потреб та ідеї спільних хакатонів, в громадах були розроблені плани впровадження довгострокових рішень щодо підтримки та захисту вразливих груп в умовах війни/воєнного стану. Обидві громади вирішили провести найближчим часом оперативний гендерний аналіз з підготовкою гендерного паспорту громади. З урахуванням результатів гендерного аналізу, заплановано підготувати та подати заявки щодо приєднання громад до Європейської хартії рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад та підготувати план дій щодо реалізації принципів цієї конвенції. Також спільним для обох громад стало рішення запровадити роботу мобільних груп з безоплатної правової та психосоціальної допомоги представникам вразливих груп, зокрема ВПО.
У Татарбунарській громаді вирішили впровадити навчальну програму розвитку економічного потенціалу жінок-ВПО на базі Татарбунарського професійно-технічного училища спільно з Татарбунарською філією Одеського обласного центру зайнятості. Навчання включатиме питання працевлаштування та професійного розвитку, започаткування власної справи, підвищення стресостійкості, кар’єрні індивідуальні та групові консультації. Також в цій громаді, враховуючи виклики енергетичної та продовольчої безпеки, вже розпочалась програма підтримки вразливих груп (включно з ВПО) до зимового періоду 2022-2023. Зокрема, виконавчий комітет міської ради 14 вересня вніс зміни до Програми підтримки та захисту внутрішньо переміщених та/або евакуйованих осіб на 2022 рік стосовно забезпечення гарячого харчування. Громадський центр правосуддя розпочав інформаційну кампанію щодо побутового енергозбереження та термомодернізації житлових будинків в громаді.
У Ренійській громаді, враховуючи необхідність розширення економічного потенціалу жінок-ВПО, психосоціальну підтримку та інтеграцію дітей та молоді з числа ВПО у життя громади, вирішено впровадити програму підтримки жінок-ВПО щодо догляду та дозвілля дітей (спільно міською радою, Громадським центром правосуддя та громадською організацією «Регіональний аналітичний центр»). Адже значну частину свого часу жінки-ВПО мають витрачати на пошуки й облаштування житла, вирішення питань щодо грошової допомоги, догляду за дітьми та літніми родичами тощо. Такі працівниці можуть потребувати гнучкого графіку роботи або опції з неповною зайнятістю. Програма включатиме одночасно освітні, просвітницькі та розважальні заходи для дітей та молоді з числа ВПО паралельно з навчальними заходами для жінок-ВПО щодо посилення економічного потенціалу.
Довготривалі рішення в громадах щодо підтримки та захисту вразливих груп підготовлені та впроваджуватимуться спільно Татарбунарською/Ренійською радою спільно Громадським центром правосуддя в м. Татарбунари. Громадський центр правосуддя - це мультифункціональний хаб, який розвиває дружнє правосуддя в громадах та просуває новий формат співпраці між органами правосуддя, місцевою владою та мешканцями на принципах довіри та відповідальності.
Діяльність Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».


10.10.2022   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка