25-11-2022
  Поделиться


25-11-2022 12:47
У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни
У рамках програми мінігрантів Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» в громадах Одеської області розпочалось впровадження чотирьох короткострокових оперативних ініціатив з надання гуманітарної, правової, психосоціальної та іншої допомоги жінкам з вразливих груп в умовах війни. Центрами програм з підтримки жінок та дівчат переважно з-поміж ВПО стала Ренійська, Саратська та Маразліївська громади. Окрім фінансової підтримки ініціатив, експерти організації надають через Громадський центр правосуддя також інформаційну та менторську допомогу в реалізації заходів підтримки жінок. Безпосередня діяльність проєктів триватиме до кінця року, проте їх результати через створені спільноти та місцеві рішення матимуть довготривалий вплив в громадах.
 
Метою програми мінігрантів, яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддя, визначена підтримка ініціатив щодо гуманітарної, правової, психосоціальної та іншої допомоги жінкам з вразливих груп в місцевих громадах в умовах війни. Такі проєкти мали бути розроблені та впроваджуватися низовими організаціями/ініціативними групами, які працюють у сфері захисту прав жінок, у співпраці з органами місцевого самоврядування та жителями громади. Діяльність ініціатив у рамках програми мінігрантів повинна бути скерована на роботу з жінками та дівчатами, які опинились у вразливому та маргіналізованому становищі внаслідок війни, з пріоритетом підтримки жінок та дівчат з-поміж ВПО. Усього на конкурс мінігрантів було отримано 14 заявок від громадських/благодійних організацій та ініціативних груп. Рішенням експертного комітету програми мінігрантів було обрано для підтримки 4 ініціативні групи для реалізації проєктів у Ренійській, Саратській та Маразліївській громадах Одеської області.
Ініціатива «Вишкіл для дівчатОК» (Маразліївська сільська рада Білгород-Дністровського району Одеської області).
Ініціатива скерована на підтримку дівчат-ВПО та дівчат, які проживають у сільській місцевості, віком від 12 до 18 років. Щонайменше 40 дівчат стануть учасницями програми «Вишкіл для дівчатОК», яка складається з чотирьох частин. Перша частина «Європейська інтеграція: українське питання» розглядатиме український контекст Цілей Сталого Розвитку, цифрову грамотність та гендерночутливі питання. Друга частина «Адаптація до змін: наслідки війни» включатиме питання мінної (не)безпеки, домедичної допомоги, волонтерства як інструменту перемоги. Практична частина передбачає зустріч з місцевими волонтерами та майстер-клас по плетінню "кікімор". Наступний етап «Вишколу для дівчатОК» має на меті посилення відчуття приналежності до української нації - зокрема, перегляд українських патріотичних стрічок, відвідування краєзнавчого музею, вечір української пісні. Завершальний захід програми для дівчат, окрім рефлексії та вручення сертифікатів, включатиме тренінг з моделінгу та фотосесію для учасниць.
Ініціатива «Рука допомоги» (Саратська селищна рада Білгород-Дністровського району Одеської області).
Ініціатива спрямована на підтримку жінок та дівчат з-поміж ВПО, які мають психологічні травми та внутрішні страхи, пов’язані з пережитим під час бойових дій та перебуванням в тимчасовій окупації. На базі волонтерського центру «Злагода» двічі на тиждень група жінок та дівчат з-поміж ВПО будуть зустрічатися на заходах арттерапії, спільно з психологом та майстринею. Для покращення психоемоційного стану жінки спільно з майстринею будуть ліпити з пластиліну та малювати у творчій майстерні. За допомогою психолога будуть обговорюватись шляхи вирішення актуальних проблем ВПО, пошук внутрішніх ресурсів для вгамування болю та реалізації себе в нових життєвих умовах, варіанти планування в часи невизначеності. За філіжанкою кави жінки зможуть поділитися переживаннями, відчути підтримку інших учасниць/майстрині/психолога, побути в спільноті людей, які розуміють та підтримують один одного, відволіктися від проблем.
Ініціатива «Соціокультурний хаб «Живи на повну, як вдома» (Ренійська територіальна громада Ізмаїльського району Одеської області).
Ініціатива скерована на підтримку жінок та дівчат-ВПО, а також тих, хто опинився в складних життєвих обставинах під час війни. В громаді буде створено соціокультурний хаб «Живи на повну, як вдома» - платформу для організації дозвілля, налагодження зв’язків та інтеграції, отримання психологічної підтримки та можливостей творчої самореалізації. Заняття та зустрічі в хабі проводитимуться за такими напрямками: освітні заходи (інформаційна безпека, медіаграмотність, італійська мова, ділова українська мова), фізична активність (руханки, тренування з фітнесу, заняття йогою), психологічна підтримка, творча діяльність та дозвілля. Один з напрямків творчої арттерапії - майстер-класи з виготовлення сувенірів, новорічних іграшок та прикрас, що закінчаться організацією передноворічної благодійної ярмарки. Очікується, що учасницями заходів соціокультурного хабу стануть понад 200 жінок та дівчат з-поміж ВПО, та понад 100 місцевих жінок та дівчат, які опинились в складних життєвих обставинах в умовах війни. 
Ініціатива «Самодопомога +» (Ренійська територіальна громада Ізмаїльського району Одеської області)
Ініціатива скерована на підтримку жінок та дівчат, які опинилися у вразливому та маргіналізованому стані через війну, зокрема ВПО, матерів загиблих воїнів, представниць національних меншин, жертв домашнього насильства. Проєктом передбачені заходи задля покращення надання послідовної комплексної допомоги та психосоціальної підтримки вразливим групам жінок. Зокрема, планується підвищити взаємодію державних установ з установами громади щодо медичних, правових та соціальних питань (на основі результатів опитування та практичних тренінгів для персоналу). Очікується привернути увагу до проблем домашнього насильства під час війни через інформаційну кампанію «Покоління Без Насильства» та проведення публічної дискусії. Довготривалий ефект ініціативи забезпечить створення анонімного телеграм каналу для психологічних консультацій та протидії домашньому насильству, а також розробка місцевої програми щодо запобігання та реагування/розслідування фактів домашнього насильства, надання допомоги та захисту постраждалих, забезпечення відшкодування шкоди жертвам насильства.
 
Програма мінігрантів виконується в рамках ініціативи «Рівні права для жінок та дівчат з вразливих груп в умовах пандемії COVID-19/війни», яка впроваджується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» через Громадський центр правосуддя, за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Королівства Нідерландів.


21.11.2022   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка