11-03-2023
  Поделиться


11-03-2023 22:15
Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти
Яке майбутнє очікує на міста України після Перемоги? Хто, як і коли буде відновлювати та розвивати міста й містечка? Що відбуватиметься в місцевій політиці? Як зміни, що вже сталися за рік, вплинули на жителів міст та їхній світогляд? Ближча та довгострокова перспективи розвитку Одеси стали предметом дискусії, що відбулась під час Public Talk з депутатами Одеської міської ради, експертами, громадським діячами, журналістами та зацікавленими жителями 9 березня, який організувала та провела Одеська обласна організація «Комітет виборців України» в рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад». Проведення заходу мало на меті започаткувати експертну дискусію про розвиток міста та спробувати вивести її в публічну площину, щоб визначити і структурувати коло проблем, які першочергово треба вирішувати в Одесі. 


Головні підсумки року очима депутатів
У рамках першої частини дискусії присутні депутати Одеської міської ради представили основні висновки щодо своєї діяльності та роботи ради за минулий 2022 рік. Як зазначили обранці, в перші місяці після лютого-2022 депутатська діяльність переважно перетворилася на волонтерську. На це вплинули як обмеження щодо повноважень рад, так і зміна запитів у людей до самих депутатів. Багато обранців переформатували діяльність своїх приймалень та скерували власні ресурси на гуманітарну та іншу допомогу військовим та людям, що постраждали від військової агресії. 



За словами депутата Олексія Асауленка, депутатську діяльність протягом року також було ускладнено через закриття Депутатського порталу, де відбувався електронний документообіг між виборцями, депутатом та виконавчими органами ради. 



Разом з цим депутатам, за їхніми словами, вдалося втримати постійний зв’язок з виборцями шляхом ведення прийому як і під час зустрічей, так  і через онлайн-спілкування в різних месенджерах або телефоном.

Головним рефреном рефлексії минулого депутатського року з уст обранців пролунало те, що статус місцевого депутата - це не тільки про права, але й про обов’язки перед представниками громади, які їх обрали. 

Як зазначила депутатка Жанна Мандриченко, “нема за що хвалити, ми просто залишились на своєму місці, як і повинно бути”. Її підтримали колега з Черкаської міської ради депутатка Валерія Шинкарьова, яка завітала на захід. Вона зазначила, що в двох радах є як спільні проблеми, так і локально різні виклики, проте важливо залишатися в місті і постійно працювати.



П’ять речей, які потрібно змінити в Одесі після Перемоги
Під час основної дискусії присутні експерти, депутати та активісти представили своє бачення основних питань, що потребують вирішення в першу чергу після Перемоги. Однак загальним меседжем майже у кожного спікера стало те, що починати втілювати в життя все напрацьоване треба вже зараз.

До проведення заходу було проведено попереднє онлайн-опитування експертів та активних громадян міста Одеси, результати якого продемонстрували, що найбільш актуальними сферами для післявоєнного розвитку є стратегічні документи розвитку міста, планування забудови, реконструкція інфраструктури, модернізація транспортної мережі та прозорість місцевої влади.

Актуальними виявилися питання стратегічного розвитку міста та впровадження нових підходів до його забудови й благоустрою. Присутні багато говорили про корупцію у сфері забудови, відсутність через це іноземних інвестицій та, відповідно, довіри інвесторів. 

“Нам гостро необхідна нова містобудівна документація” - сказала депутатка Світлана Осауленко, зауваживши, що зокрема треба міняти Генеральний план і затверджувати план зонування територій.



У депутата Петра Обухова є вже розроблені пропозиції змін у транспортній сфері, зокрема повна реформа громадського транспорту у Суворовському районі, що буде, за його словами, доречним в разі проведення в Одесі EXPO-2030. Лунали й інші думки щодо сфери транспорту. Наприклад, журналіст Леонід Штекель вважає, що громадський транспорт “бере дуже багато коштів бюджету”, тож його треба якомога швидше реформувати.



Багато говорили і про новий статус міста Одеси. Депутат Олег Звягін запропонував надалі розвивати статус міста як туристичної Мекки зі всіма ресурсами логістичного та підприємницького міста. 



Палкі дискусії точилися також щодо інфраструктурних об’єктів міста, зокрема мереж електро-, водо- та газопостачання. Експерти акцентували увагу на тому, що воєнні дії показали повну неспроможність цих систем протистояти таким викликам. Більш того, реконструкція й підтримка мереж, що зазвичай належать приватним компаніям, дуже дорого коштує міському бюджету. Наприклад, для реконструкції та реанімації комунальних мереж, експерт Юрій Звеліндовський запропонував від’єднати Одеську ТЕЦ від міських комунікацій.

Депутат Василь Ієремія запропонував сформувати розуміння, як місту заробляти кошти в майбутньому, та розробити поетапну концепцію реалізації плану розвитку Одеси: 
“Ми спроможні в стінах міської ради розробити таку концепцію, схвалити її та запустити конкретні заходи на реалізацію вже зараз”.



Майже щодо кожного питання сфери життєдіяльності міста пролунало чимало пропозицій, як схожих за їхнім вирішенням, так і з різними векторами. Однак важливим є те, що всі дійшли спільного висновку, що такі обговорення необхідні громадському суспільству. Важливо, що проводити публічні зустрічі можна в різних експертних колах та щодо різних галузей. 

“На наш погляд, у місті дуже не вистачає змістовної конструктивної публічної дискусії про розвиток міста, і ця зустріч - спроба розпочати чи вивести в публічну площину та структурувати цю дискусію. Зрозуміло, що це тільки перший крок, і ми зобов’язуємось оприлюднити всі пропозиції, що надійшли, щоб максимальна кількість одеситів могла висловитись щодо них та, можливо, запропонувати власні варіанти”, - зазначив голова Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” Анатолій Бойко.



Докладніше про громадську кампанію «Атестація депутатів місцевих рад» за посиланням
За постійними оновленнями кампанії можна слідкувати: 
На вебплатформі Атестація депутатів місцевих рад
В соціальній мережі Facebook на сторінці «Місцеві депутати. Атестація» 

Громадська кампанія «Атестація депутатів місцевих рад» спрямована на сприяння вирішенню проблеми низького рівня відкритості, прозорості та підзвітності виборцям депутатів 23 місцевих рад з 17 областей України, а також підвищення поінформованості громадян про діяльність місцевих депутатів. Проєкт «Атестація депутатів місцевих рад» реалізується Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України» разом з партнерськими організаціями з 16-ти регіонів України за підтримки Національного фонду демократії (NED, США). У 2016 році апробація методології відбулася в місцевих радах Одеської області за підтримки Міжнародного фонду «Відродження», з 2018-го року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» відбувається розробка веб-платформи «Місцеві депутати. Атестація». 


10.02.2023   
  Поделиться


Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?

ЦИТИРОВАТЬ (Чтобы вставить цитату, выделите нужный фрагмен текста на этой странице и нажмите "ЦИТИРОВАТЬ")
Осталось символов –

Введите проверочный код



Логин:

Пароль:

Регистрация.
Забыли логин или пароль?
НАЙТИ ДЕПУТАТА
Для поиска используйте буквосочетание из не менее, чем 3-х букв


Подписаться на рассылку (только для зарегистрированных пользователей. регистрация.)
Введите Ваш email:

Партнёрам: Код нашего баннера можно скопировать тут.

НОВОСТИ, СОБЫТИЯ
20 декабря
11:10

У громадах Одеської області обговорили актуальні безпекові та правові виклики

21 августа
19:02

Атака на історичний центр Одеси: наслідки для культурної спадщини та реакція міжнародної спільноти

28 июня
13:53

Тренінг є частиною програми посилення спроможності волонтерських та гуманітарних організацій на Півдні України, що реалізується PTF Europe та Одеською обласною організацією ВГО «Комітет виборців України».

07 июня
12:14

Сервісна допомога людям та довготривалі рішення для громад: робота Громадського центру правосуддя в м. Татарбунари

11 марта
22:15

Public Talk “Одеса після Перемоги”: що пропонують депутати і експерти

23 февраля
15:49

Зменшення впливу на прийняття рішень та ігнорування з боку влади: з чим стикаються місцеві депутати під час війни

29 декабря
14:03

В Одеській області громади обмінялись досвідом та проблемами роботи з ВПО в умовах війни

20 декабря
15:55

В Одеській області обговорять проблеми працевлаштування, житла та соціально- правової підтримки ВПО в умовах війни

08 декабря
13:57

Правники південних громад Одеської області посилили спроможності захищати постраждалих від збройного конфлікту

25 ноября
12:47

У громадах Одеської області впроваджуються оперативні ініціативи з підтримки жінок в умовах війни

07 ноября
20:30

В Одеській області «сусідська варта» спільно з місцевою владою вирішують безпекові проблеми воєнного стану

03 ноября
20:52

У Татарбунарах на Одещині посилюють спроможності спільної роботи волонтерів

23 октября
10:13

Результати обговорення Комітетом ООН з ліквідації дискримінації по відношенню до жінок ситуації в Україні

19 октября
16:37

Дискримінація жінок-ВПО та біженок: альтернативний звіт Одеського КВУ для Комітету ООН

11 октября
22:40

У громадах півдня Одещини починають впроваджувати програми підтримки вразливих груп в умовах війни

05 октября
21:03

Псевдореферендуми на окупованих територіях України - це спектакль для росіян: підсумки круглого столу в Одесі

23 сентября
15:23

Оголошено програму мінігрантів для Одеської області з підтримки жінок в умовах війни

09 сентября
20:49

Соціальне підприємництво жінок-ВПО: досвід громад півдня Одещини

10 августа
11:58

У містах Татарбунари та Рені Одеської області скоординували безпекову та гуманітарну роботу

05 августа
19:54

Підтримка громад в умовах війни від Громадського центру правосуддя у Татарбунарах на Одещині


RSS

View My Stats



       
    Поддержка проекта “Твой местный депутат: Одесская область”, который выполняется Одесской областной организацией Всеукраинской общественной организации «Комитет избирателей Украины» была осуществлена Фондом Восточная Европа в рамках программы “Твой местный депутат: мониторинг деятельности депутатов местных советов в Украине”, которая является совместной инициативой Фонда Восточная Европа и Черкасской областной организации Комитета избирателей Украины и выполняется при финансовой поддержке Фонда демократии ООН (UNDEF) и Агентства США по международному развитию (USAID).
     Мнения, отраженные на сайте, принадлежат их авторам и могут не совпадать с точкой зрения партнеров программы.

 

Веб-розробка